Store Torv i Thisted
Thisted er vokset op med og omkring Store Torv. Mellem Thisted Kirke, Bindesbølls Rådhus og Thisted Museum er Store Torv byens naturlige centrum og samlingspunkt, som historisk har spillet en central rolle i byen. Men købstædernes vilkår ændrer sig, og der brug for nytænkning, hvis bymidterne også fremover skal være attraktive og fulde af liv. Vores vision for omdannelsen af Store Torv bygger derfor på et ”både-og-princip”, hvor vi bevarer stedets mange, eksisterende kvaliteter og funktioner og samtidig tilfører nye, legende, uformelle og overraskende hverdagsoplevelser til torvet. På den måde sikrer vi, at Store Torv forbliver stedet, hvor byens fælles minder udspiller sig.
En mere præcis kant skal indramme torvets sydvestlige side. Vi ”trækker” Kirkeparken ned og ind på torvet og lader denne være med til at definere torvets afgrænsning med en præcis afslutning og siddekant, der samtidig iscenesætter den eksisterende, kvadratiske granitflade foran rådhuset. Dette greb gør det muligt at afvikle terrænet på en mere harmonisk måde og muliggør yderligere at parken kan omfavne Thisted Museum.
I forbindelse med Thisted Museum etableres således en museumshave, som terrasseres og skaber små rum til ophold og siddekanter på skråningen ned mod- og med udsigt over torvet. På denne måde bliver haven et ’rum i rummet’ som gør parken mere brugbar og synlig, og museet får en naturlig placering, som ikke virker så klemt, som i dag. De eksisterende trappetrin af granit genbruges i terrasseringen af haven og skaber plateauer til ophold og siddekanter som en slags tribune ned mod torvet. Den nederste del af haven glider ud i et større plateau og afsluttes af en veldefineret kant i siddehøjde ud mod torvet. Haven kan bruges til det lille hvil, som et uformelt picnic-sted, til leg eller af museet til begivenheder, der formidler Thys historie.
På plateauets hjørne placeres en skulpturel stedsmarkør og attraktion, Brisen, der både vender sig ud mod torvet som en lege- og opholdsflade og samtidig danner en lille, overdækket scene, der som et slags mini-amfiteater henvender sig mod haven og dens terrasser og siddekanter. Skulpturen er en abstrakt form, der leder tankerne til, for Thisted, altid nærværende vind og de bevægelser den skaber – som et lille stykke stof fra Thisteds tekstilproduktion, et sejl, der fanger vinden eller en stor hvid bølge på havet.
Der er en stor kvalitet i de eksisterende materialer på torvet, som er anlagt i 2008. Af respekt for det eksisterende og dét, som allerede fungerer, bevares størstedelen af torvet derfor i dets nuværende udformning. Hvor torvets granit erstattes af park og have, optages granitten til depot og anvendes til at reparere de fliser, som i dag er i stykker. Den optagne granit foreslås yderligere genanvendt i et nyt brudflisemønster i projektområdets sydlige hjørne under Brisen.
Belysningsdesignet understøtter Store Torvs særlige karakter og smukke arkitektur. Belysningen har til formål at sikre en stemningsfuld atmosfære om aftenen og i vintermånederne samt at bidrage til øget tryghed og tilgængelighed. Ved at balancere funktionel og atmosfærisk belysning bliver torvet både brugervenligt og indbydende efter mørkets frembrud.
Tags byrum, landskabsarkitektur, arkitektkonkurrence, Thisted, Store Torv
Adresse Store Torv, Thisted
Bygherre Thisted Kommune
Ingeniør EKJ Rådgivende Ingeniører
Status 1. præmie i inviteret konkurrence 2024. Igangværende.
Visualiseringer Monolot