DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.dk

Facebook Instagram LinkedIn

13.06.23

BOGL bidrager til transformation af Rhône flodens højre bred

13.06.23

Det er ikke kun i Danmark, at klimatilpasning, grøn mobilitet og biodiversitet er højt på den landskabsarkitektoniske dagsorden. I Lyon, Frankrigs tredje største by, skal en del af Rhône flodens bred nu transformeres med netop de tre for øje. Projektet har været udbudt som konkurrence, og vi er stolte over at fortælle, at BOGL er med på vinderholdet! Holdet består af i alt 15 virksomheder og bliver ledt af den franske landskabstegnestue, BASE. Vi kender BASE fra vores studietur til Lyon, hvor vi slentrede og cyklede langs Rhône-floden og besøgte deres tegnestue.

Transformationen af flodbredden er et af de største udviklingsprojekter i Lyon og dækker i alt et område på 2,5 km. Formålet er kort sagt at gøre flodens højre bred – og dermed en del af Lyons gamle centrum – til et mere behageligt og hyggeligt sted at opholde sig. Transformation kommer til at forme byens udtryk, og det er en stor mulighed og milepæl for BOGL:

”Det er et virkelig spændende, stort og vigtigt projekt, som vi er utrolig glade og stolte over at være med på. Normalt arbejder vi i en skandinavisk kontekst, så det bliver interessant at skulle forstå og tegne et landskab til et anderledes klima og kultur. Vores erfaring betyder til gengæld, at vi kommer med et relevant og anderledes perspektiv på byudvikling og klimatilpasning. BASE, der leder teamet, har længe været en faglig inspiration, så det er fantastisk, at vi nu skal arbejde sammen på det her projekt,” fortæller Jens Linnet, kreativ direktør og medstifter af BOGL.

Et af målene med projektet er , at der maks må være ét minut fra sol til skygge, uanset om du er til fods eller på cykel. I dag er flodens højre bred kendetegnet af støj, biltrafik, forurening og veje, og som en del af transformationen skal der gives mere plads til gående og cyklister og skabes bedre mikroklimaer. Derudover er det planen at lave nye promenader og terrasser langs vandet, gøre 45 % af overfladerne permeable og øge biodiversiteten. Der skal plantes 1.200 træer og 33.000 m2 anden beplantning, der kan overleve perioder med tørke. De mange forskellige tiltag skal være med til at gøre bredden til et mere roligt, social, behageligt og grønt offentligt rum, der kan modstå klimaforandringer.

Projektområdet går fra broen de Lattre de Tassigny til broen Gallieni, og transformationen løber frem til 2030. Kontrakten for det samlede projekt er på omkring 90 millioner euro. Vinderholdet bliver ledt af BASE og består af BOGL, archipat, Exploration Architecture, Diluvial, BIOTEC, ARTELIA, PRESENTS, ON, QUADRIC, CONFLUENCE, TRANSITEC, TRIBU, POP CORN, Bruit du Frigo og CRONOS Conseil. Visualiseringen er af broen Morand og lavet af Studio Alma.

Læs mere (på fransk) her og her.