DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.dk

Facebook Instagram LinkedIn

Vridsløselille

Få fængsler er så ikoniske som det stjerneformede Vridsløselille Fængsel i Albertslund. Det tidligere isolationsfængsel har været udsat for en famøs fangeflugt, ageret baggrundskulisse til Egon Olsens talrige løsladelser, og lagt køkken til Claus Meyers madskole. Næsten 40 år efter den sidste Olsen Banden film og tre år efter lukningen skal fængslet nu være centrum i noget helt andet; en masterplan udviklet af BOGL og Schmidt Hammer Lassen. Børnefamilier, studieboliger og grønne fællesarealer skal indtage en ny lille by i Albertslund, og fængslet og den omkringliggende park skal danne et naturligt og frodigt midtpunkt.

Formålet med projektet er skabe en lille by i byen med fokus på fællesskab. Boligerne er generelt lidt mindre end gennemsnittet, men der knytter sig til gengæld en vifte af fællesfaciliteter og udearealer til hver bolig. Der er udformet mindre intime gårdrum og fælleshaver, mindre byrum med delvist åbne stueetager, større byrum med væksthuse og plads til leg og sammenkomster, stille og intime bålpladser og picnic mellem tætstående træer i Skovbyen. Masterplanen udstikker rammerne for et fællesskab, der spænder på tværs af alder, etnicitet og livsstil. Den lille by i byen skal være et sted, hvor mennesker kan bo i tæt tilknytning til både by og natur. Et sted for dem, der ønsker at dyrke deres grøntsager selv, selvom de bor i lejlighed. Et sted for dem, der ønsker et hverdagsfællesskab med andre familier, selvom de har hver sin adresse.

I forslaget er der fokus på at åbne området og trække nye forbindelser mellem Albertslund og fængslet. Det sker blandt andet ved at anlægge grønne kiler, der tager udgangspunkt i de eksisterende landskabskvaliteter som søerne, parken og skovområderne. Kilerne inddeler området i bykvarterer og danner et sammenhængende landskab i stjerneformation. De fem bykvarterer, Portbyen, Grobyen, Bevægelsesbyen, Skovbyen og Havebyen, har hver sin identitet og direkte adgang til de grønne områder. Det er en stor kvalitet, at projektet ikke skal skyde op på en bar mark, men at der er store træer og fine landskabskvaliteter at plante videre på.

Den brede oplevelsessti, Loopet, løber i en bugtende cirkel gennem hele den lille by og skaber forbindelse mellem områderne. Stien bliver etableret som en pladsstøbt betonsti, hvor man kan lufte sin hund, cykle, løbe sin morgentur og hilse på naboerne. På den måde forbinder stien byens beboere samtidig med, at den binder de fem bydele sammen.

Området er planlagt med 138.096 m2 byggeri, der primært omfatter cirka 1.500 boliger inklusiv 100 studieboliger. Derudover er der planlagt en institution, en dagligvarebutik, restauranter og fællesareal.

.

Tags masterplan, byplanlægning, transformation, bæredygtig by, fængsel, udviklingsplan

Sted Albertslund, Danmark

Bygherre Freja Ejendomme

Areal 140.000 m2

Status Parallelopdrag udført 2020

Team Schmidt Hammer Lassen Architects