DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.dk

Facebook Instagram LinkedIn

30.10.23

BOGL vinder konkurrence om Bispebjerg Torv og Frederiksborgvej

30.10.23

Det er uhyre sjældent, at der er mulighed for at tegne et nyt landskab til et så smukt, ikonisk og levende sted som kvarteret omkring Grundtvigs Kirke. Derfor er vi helt vildt glade og stolte over, at BOGL’s team har vundet konkurrencen om at transformere Bispebjerg Torv og Frederiksborgvej. Arbejdet har været inspirerende, udfordrende og sjovt – og det er fantastisk, at konkurrencen kun var begyndelsen.

Det storslåede og det nære – de arkitektoniske monumenter og det stilfærdige hverdagsliv – danner grundlaget for vores forslag. Vi har fokuseret på at gøre Bispebjerg til et grønnere kvarter med plads til mere byliv og færre biler. Forslaget fremhæver de historiske akser ud fra kirken, gør Frederiksborgvej til en allé og samler Bispebjerg Torv med lave, blomstrende træer og en klinkekant.

Dommerbetænkningen fremhæver bl.a., at team BOGL’s greb tager afsæt i en grundig analyse og læsning af stedets historie, egenart og stemning, og at det vidner om en stor kærlighed til området. Med enkle og skulpturelle greb gives forslag til at forædle og bevare, men samtidig også at ændre, lægge nyt til og sætte kvarteret ind i en ny tids ønsker og behov – med udgangspunkt i stedets særlige kulturarv, og herigennem bruge den som løftestang for kvarterets udvikling. Netop i dette samspil og forståelse af bydelens storhed og dens stilfærdige hverdagsliv, finder forslaget sit greb og sin metode, som sikkert og poetisk arbejder sig gennem områdets udfordringer og potentialer på fortrinlig vis.

Bispebjerg udsprang af en tid med nye arkitektoniske idealer og teknikker, og vores forslag viser, hvordan kvarteret også fremover kan være et eksempel på nytænkende arkitektur med det gode hverdagsliv i fokus. Vi viderefører de grundlæggende tanker, udtryk og præmisser på forskellige måder – men vigtigst af alt gennem et nænsomt helhedsgreb, der passer ind i kvarteret. Forslaget er både drastisk og fintfølende, hensynsfuldt og forandrende.

”Bispebjerg og Grundtvigskirken er et fantastisk sted for København og Danmark – og vi er meget glade og ydmyge over at vinde denne opgaven. Det er et stort ansvar, fordi stedet har så meget kulturhistorie, og er et område, som mange besøger og bor i. Det bliver en balance mellem at forvalte kulturhistorien, skabe gode rammer for hverdagslivet og styrke kvarteret som en destination i København. Der err ingen tvivl om, at det er et sted, hvor mange mennesker har gjort sig meget umage over meget lang tid, og vi glæder os til at bygge videre på denne kulturarv”, siger kreativ direktør i BOGL, Jens Linnet.

NIRAS og Substrata er underrådgivere til BOGL, mens Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen samt Områdefornyelsen Bispebjerg Bakke er bygherre. Projektets endelige udformning skal nu besluttes i samarbejde med bygherre og borgerne, og det løber frem til 2028.

Læs mere om projektet her.