DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.dk

Facebook Instagram LinkedIn

Brinkåsen

Retspsykiatrisk klinik i Brinkåsen udtrykker gennem sin arkitektur en humanistisk tilgang til straf og helse. I en bygning med ekstremt høje krav til sikkerhed, er det lykkedes at sætte mennesket i fokus ved at insistere på at skabe en hverdag for beboerne, der er så normal som muligt.

Brinkåsen er en lukket rets psykiatrisk institution for 80 borgere, hvoraf halvdelen har forvaringsdomme og aldrig må forlade området.

Brinkåsen Retspsykiatri ligger i en lysning i den svenske birkeskov. Bygningerne danner en cirkel omkring en indre park, og udgør derved barriere mellem ude og inde uden brug af hegn eller anden afspærring.

I den indre park er det eksisterende klippelandskab og beplantning bevaret, så parken opleves som et vildt naturområde. Et stisystem i in-situ støbt beton ligger let hævet over det tilstødende terræn og skaber stærkt kontrast mellem den selvgroede, vilde natur og den urbane sti. Stien slynger sig mellem træer og kobler sig på forskellige områder til aktivitet og ophold; amfiteater, boldbane, udekøkken og nyttehaver.

Brinkåsen har modtaget en række svenske priser for den banebrydende arkitektur. Heriblandt Vårdbyggnadspriset og Helge Helge Zimdal-priset. Derudover var projektet i 2014 nomineret til den prestigefulde Kasper Salin-priset.

.

Tags psykiatri, park, pleje, Fællesskab

Sted Vänersborg

Bygherre Västra Götalandsregionen

Status Indviet 2011

Team Frenning & Sjögren Arkitekter AB, Algren & Bruun Landskabsarkitekter

Relaterede projekter