DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.dk

Facebook Instagram LinkedIn

12.04.23

Fremtidens Gårdhave er nomineret til Betoninnovations Prisen 2023

12.04.23

Unikt, æstetisk og innovativt arbejde i beton bliver hvert andet år fremhævet af Dansk Beton, når de uddeler de tre priser: In Situ Prisen, Betonelement Prisen og Betoninnovations Prisen. Sidstnævnte er en publikumspris, der bliver tildelt til et bygge- eller anlægsprojekt, der bruger beton ”med fokus på innovative, æstetiske, sociale, bæredygtige, ressourceansvarlige, energi- og miljømæssige løsninger” – og i år er Fremtidens Gårdhave ved Straussvej nomineret!  

Gårdhaven ligger i Københavns Sydhavn og er et demonstrationsprojekt, der undersøger, hvordan private gårdhaver kan bruges til at klimatilpasse København. Alt regnvand bliver opsamlet og renset biologisk i gården, og i stedet for at lede vandet direkte i kloakken bliver det recirkuleret og ledt til en sø. Projektet viser, hvordan regnvand kan være en ressource, og beton spiller en vigtig rolle i de forskellige beskyttelsestiltag. En lav klimamur gør det muligt at tilbageholde op til 1000 m3 vand i tilfælde af en 10-årig stormhændelse, og barrierer af beton ved kældertrapperne gør det muligt at opbevare 2000 m3 vand i gården og beskytte mod en 100-årig stormhændelse. På murens top løber en kanal, der leder renset regnvand – og små både – mod en sø, hvor svævende fliser af beton ligger som luftige trapper og viser, hvordan det robuste materiale kan have et let udtryk. 

Betonen er støbt in-situ, og der blev stillet krav fra Københavns Kommune (bygherre) om, at tilslagsmaterialet skulle bestå af 20 % knust genanvendt beton. Eftersom betonen er i konstant kontakt med regnvand (aggressiv miljøklasse), skal den leve op til flere krav – og samtidig fremstå som et æstetisk element i gården. Da projektet skulle gennemføres, var der ikke udviklet fabriksbeton med genbrugstilslag til brug i aggressivt miljø, men ved fælles hjælp, kombination af kompetencer og store ambitioner, blev der udviklet en recept med 100 % genbrugsbeton i tilslagsmaterialet. Udviklingen foregik i tæt samarbejde mellem bygherre, anlægsgartneren, rådgiverteamet og betonleverandøren, og den er et godt eksempel på, hvordan faglige samarbejder på tværs kan hjælpe os med at skabe nye løsninger.  I projekteringsfasen og fra opstart i udførelsesfasen var der desuden et stort fokus på at minimere mængden af beton i projektet. 

I alt er tre projekter nomineret til Betoninnovationsprisen, og fordi det er en publikumspris, kan alle stemme frem til den 15. maj. Du kan stemme her.

BOGL vandt totalrådgivningsopgaven i 2017 og har ledet det tværfaglige team bestående af Lendager Group, SlothMøller og WSP. Københavns Kommune og HOFOR var bygherre og Unicon producerede betonen. Gårdhaven stod anlagt i 2021. Læs mere om Fremtidens Gårdhave her.