Foråret viste for alvor sit grønne ansigt, da vi holdt afrejsegilde og fejrede håndværkernes fantastiske arbejde på Fremtidens Gårdhave på Straussvej. Gravemaskinerne var skiftet ud med en pølsevogn, grønt græs og høj sol. Når projektet står færdigt til sommer, vil det være et banebrydende eksempel på bæredygtigt byggeri, der kombinerer rekreative regnvandsløsninger og cirkulær økonomi.
Gårdhaven bliver det første projekt i Danmark, hvor regnvand renses biologisk og kan bruges til vandleg. Regnvand fra tage og belægninger ledes til en lille sø, men i stedet for at rense vandet kemisk har søen et underjordisk biologisk filter, der renser vandet, inden det bliver ledt retur til gården i små kanaler og render.
Men det er ikke kun regnvandsløsningen, der gør gårdhaven til et bæredygtigt foregangsprojekt. Anlægsarbejdet er foregået fossilfrit, og gårdhaven er anlagt med en stor del genbrugte materialer; konstruktioner er lavet af genbrugstræ, betonen er med tilslag af gammel beton, og belægningen i gårdhavens kantzone er sammensat af store skiferfliser, chaussé- og fortovssten, der tidligere har ligget rundt omkring i København, men nu har fået liv igen i Sydhavn.
Fremtidens Gårdhave ved Straussvej er et ud af Københavns Kommunes tre pilotprojekter “Fremtidens Gårdhaver med LAR”, og det skal undersøge private gårdhavers potentiale til at holde på regnvandet ved skybrud og aflaste byens kloakker og forhindre oversvømmelser. BOGL vandt totalrådgivningen i 2017 og har ledet det tværfaglige team bestående af Lendager Group, SlothMøller og WSP Danmark.