DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.dk

Facebook Instagram LinkedIn

05.11.21

Portræt af stifter og adm. direktør Adam Bang, som fylder 50

05.11.21

Adam Bang har træskoene solidt plantet i de københavnske brosten. Han er københavner med stort K, men når han står ved den jyske vestkyst mellem hede og dyrkede marker, er han hjemme. Og netop mødet mellem den vilde, vestjyske natur og de stringente landbrugsarealer har formet ham som landskabsarkitekt.

”Jeg kommer fra to meget forskellige verdener. På min fars side er der en lang linje af designere og arkitekter, men da jeg var 13, flyttede jeg med min mor til en gård ved den jyske vestkyst. Her fik jeg bogstavelig talt jord under neglene. Jeg var i mange år opsat på ikke at gå designvejen som min far og farfar. Så prøvede jeg at blive agronom. Det var en katastrofe, men under min studietid fandt jeg ud af, at der var noget, der hed landskabsarkitekt – og at det kombinerer de to verdener, jeg kommer fra.”, fortæller han.

På Landbohøjskolen studerede Adam og Jens Linnet sammen, og det blev begyndelsen på det venskab, der næsten 25 år efter stadig er fundamentet for BOGL. Men det var en faglig dannelsesrejse fra Gedser til Nordkap, en ansættelse hos Algren og Bruun og en fyring under finanskrisen, der blev det endelige startskud til tegnestuen. Gennem hele sit virke har Adam insisteret på, at skønhed skaber forandring. Adam beskriver særligt en oplevelse, som en øjenåbner i forhold til, hvilken betydning landskabsarkitekturen har for vores hverdag og trivsel.

”Jeg kan stadig huske et besøg, jeg var på i Tingbjerg, da jeg lige var blevet færdig som landskabsarkitekt. I driftskælderen hang der en række fotos af det samme træ gennem årstiderne. Det var en tidligere beboer, der havde taget dem og nu hang de der efter personens død. Det var meget stærkt at se, hvor meget det træ havde betydet for en person. At der var en, der havde fulgt det og haft glæde af det. For mig er det noget af det vigtigste, landskabsarkitektur kan. At skabe noget, der er skønt, som står tilbage og gør hverdagen lidt finere.”

Det smukke, gode hverdagsliv er essentielt for Adams tilgang til faget. I løbet af sin karriere har han især arbejdet med almene boliger og bebyggelsesplaner, der blandt andet tæller Mjølnerparken, Gadekæret i Ishøj, Enebærhaven i Humlebæk og Sundholm Syd på Amager. Sidstnævnte blev hædret af Statens Kunstfond i 2020. Partner, Marie Furbo, fortæller, at Adam altid har brændt for det almene og gjort en dyd ud af at løse hverdagens behov med stor omhyggelighed og forståelse for brugerne.

”Da jeg begyndte hos BOGL, arbejde Adam og jeg i tæt sammen om Gadekæret i Ishøj. Og noget af det, jeg husker tydeligst, er, hvor god Adam var til at møde mange forskellige mennesker. Han kunne tale med folk over hækken – og forstå og sætte sig ind i deres situation og hverdag. Den åbenhed og empati kendetegner ham stadig, nu bruger han den bare på nogle andre områder.”

Adams karriere har bevæget sig fra de vigtige linjer i landskabet til de store strategier for tegnestuen. Som administrerende direktør er hans fokus flyttet fra projekterne til tegnestuens drift, organisation og udvikling. Siden BOGL opstod som resultat af eventyrlyst, naivitet og faglige ambitioner, har hans drive og iværksætterånd været med til at skubbe virksomheden videre – og ud over Danmarks grænser. Egenskaber der ifølge medstifter og kreativ direktør, Jens Linnet, er med til at få tegnestuen til at fungere – både i det store og det små.

”Adam er enormt pragmatisk, organiseret og omhyggelig. Hans evner gør ham præcis i sin formgivning, men som administrerende direktør bruger han dem til at få andre til at trives og blomstre fagligt. Han skaber rammerne for tegnestuen og sørger både for de store og små ting, en virksomhed kræver. Han er enormt ambitiøs på BOGLs vegne og ansvarlig for strategi og organisationsudvikling. Men han fylder også papir i printeren, hænger lamper op og henter fredagsøl, hvis køleskabet er tomt. De forskellige egenskaber er med til at gøre ham til en fantastisk direktør, kollega og ven.”