DK / NO

+45 53 53 54 34
info@bogl.dk

Facebook Instagram LinkedIn

02.01.24

GODT NYTÅR

02.01.24

Indvielser, udgivelser, udstillinger og ansættelser har fyldt 2023 hos BOGL. Vi har budt velkommen til 12 nye kollegaer i København og Oslo, heriblandt vores første tegnestuechef og ingeniør. Vi har igen i år vundet spændende konkurrencer – lige om hjørnet i Bispebjerg og sydpå i Lyon – og vi skal i gang med at designe to udkigspunkter i det nordligste Norge i Hamningberg til Norske Turistruter. Store, nye projekter er begyndt og hele syv færdige er blevet indviet: Damhusdæmningen, Skovrummet i Ørestad Syd, Torshovgata i Oslo, demenslandsbyen Furuset Hageby og det midlertidige byrum på Søren Kirkegaards Plads – og lige om lidt er også første dalstrækning af promenaden gennem Nyhavna færdig. Og der ikke kun klippet røde bånd i løbet af året, der er også blevet klippet røde pølser (!), da Slagtertorvet og de nyrenoverede lokaler i Slagteriet blev indviet i november.

Det har været – og er altid – fantastisk at se og opleve projekterne komme til live. I løbet af sommeren blev der fisket, spist og solbadet ved Damhusdæmningen, dyrket yoga i Skovrummet og tændt juletræ på Sundbyøster Plads. Vores mål med BOGL har fra starten været at skabe landskaber og byrum, hvor der er plads til hverdagens liv, møder og pauser, så det betyder meget for os at opleve, når det lykkes. At en plads eller et sted, der tidligere var tomt og trist, pludselig er levende og lysende.

Men det er ikke kun projekter, der har fyldt året og Outlook kalenderen ud. BOGL har også været med på udstillingen Copenhagen in Common på DAC, Jens har et kapitel med i bogen Mission Neighborhood, to projekter er med i An Architecture Guide to the UN 17 Sustainable Development Goals og tre debatindlæg er blevet bragt på www.arkitektur.no. Og så har vi selvfølgelig spist mere end 200 vegetariske frokoster ved langbordet og sammen med byantropologene i Oslo, cyklet København rundt til vores sommerudflugt og -fest, været på en mini studietur med fokus på belysning i København og markeret årets afslutning med fægtning og julefest.

Selvom 2023 har været et godt år på tegnestuen, har det naturligvis også stået i klimakrisens tegn. Året har slået den ene triste rekord efter den anden og har budt på ekstreme storme, skybrud, hedebølger, brand og tørke (FN). Det betyder, at der stadig er akut behov for, at vi finder nye løsninger. Nye løsninger inden for byggebranchen generelt og landskabsarkitekturen mere specifikt. Vi skal sænke ressourceforbruget og udledningen i forbindelse med vores projekter. Omstillingen vil hverken blive let eller billig, men den er nødvendig – og vi er ikke i tvivl om, at det også vil komme til at præge dagene og dagsordenen i 2024.

Heldigvis findes der løsninger på mange af problemerne, men det er på tide at tage ansvar for, at den grønne omstilling bliver prioriteret. At der bliver gjort plads til flere arter, brugt færre nye materialer og transformeret i stedet for jævnet. Det er overvejelser, der allerede fylder meget i vores projekter, hvilket blandt andet har resulteret i genbrug af opbrudt asfalt til opbygning af plantebede ved den midlertidige promenade gennem Nyhavna og genanvendte stålrør og betonfliser til inventaret på Krakas Plads.

For at slutte på en mere optimistisk note, vil vi derfor citere forsker Hannah Ritchie og minde os selv om, at vi kan ”blive den første generation, der efterlader miljøet i en bedre tilstand, end vi fandt det i.” (Zetland). Det er ikke et let mål, men vi vil gøre vores for, at BOGL bidrager til at nå det.

Godt nytår!